Culturele diplomatie

Een museumgids geeft bij een schilderij uitleg aan een koppel

Italië is een cultuur-en kunsthistorische topregio die vele kansen biedt tot versterkte en verbindende culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Italië.

De wederzijdse beïnvloeding door de eeuwen heen tussen Vlaanderen en Italië zorgt nog steeds voor een sterke band tussen beide landen op het vlak van kunst en cultuur (Vlaamse Meesters en Vlaamse Polyfonie). Naast interessante museale collecties in Rome en andere Italiaanse kunststeden vinden Vlaamse en Italiaanse academici en kunsthistorici elkaar zowat overal in Italië wanneer het aankomt op wetenschappelijk onderzoek, kennis- en expertiseopbouw en bruiklenen. De interesse in hedendaagse kunst nam de laatste jaren sterk toe, vooral in de grote steden zoals Turijn, Milaan, Napels, Bologna als ook in Rome. 

Italië biedt ook heel wat presentatiemogelijkheden (residenties) voor Vlaamse kunstenaars zoals de Biennale di Venezia, de stichting Isola Comacina en de Academia Belgica in Rome. Afwisselend met de Franstalige gemeenschap neemt Vlaanderen om de twee jaar (voor beeldende kunst en architectuur) het commissariaat waar van het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië.

De Diplomatieke Vertenwoordiging van Vlaanderen in Italië is eveneens actief binnen de Romecluster van EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

De Vlaamse aanwezigheid op de culturele agenda in Italië neemt toe zoals blijkt uit de talrijke concerten, theater- en dansvoorstellingen die plaatsvinden in heel Italië, het stijgend aantal inzendingen van Vlaamse producties voor filmfestivals en de toenemende interesse in literaire vertalingen uit het Nederlands naar het Italiaans. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning die kan aangevraagd worden door Italiaanse festivals en organisaties of door de kunstenaar(s) zelf via het Kunstendecreet, het Vlaams Audiovisueel Fonds en Literatuur Vlaanderen.